top of page

Sporcu Beslenmesi

Vücudumuzda yaklaşık 10 trilyon hücre vardır. Her hücre besleyicileri alır, ortaya çıkan atık maddeleri atar ve ait olduğu organa hizmet eder.
    Son yüzyılda sessiz ve yıkıcı hastalıklar yanardağ patlaması şeklinde arttı. Şişmanlık, diyabet, kalp damar hastalıkları, kanser ve sinir sistemi hastalıkları adeta insanların kaderi haline geldi. Çocuklarda alerjik hastalıklar, otizm, hiperaktivite ve dikkat dağınıklığı giderek artıyor hatta MS gibi 20-40 yaşlarında görülen hastalıklara çocukluk çağında sıklıkla rastlanıyor.
    Bu hastalıkların artmasının başlıca sebepleri beslenmemizdeki değişikliklerdir. Şekerli, unlu ve katkılı gıdaların aşırı tüketilmesi, ayçiçeği, mısırözü, soya ve margarinlerin Omega-3 / Omega-6 dengesini bozmasıdır.
    Kısaca gıda zannederek aldığımız maddeler önce bağırsaklarımız bozdu. Bağırsak geçirgenliğini arttırıldı, kanımıza karışan sindirilmemiş maddeler, ağır metaller, katkı maddeleri organlarımıza zarar vermeye başladı.
    Yukarıda belirttiğim gibi vücudumuzda 10 trilyon hücre var, bağırsaklarımızda ise 100 trilyon bakteri bizimle birlikte yaşar. Normal bağırsak florasında bu bakterilerin %90’ının probiyotik yani faydalı bakterilerden olması gerekir. Maalesef son yıllarda şekerli, unlu, katkılı gıdalar probiyotiklerin sayısını azaltmış ve zararlı bakterileri özellikle “Kandida”  isimli mantarı arttırmıştır. Antibiyotiklerin gereksiz kullanılması da bu durumu tetiklemiştir. Modern toplumlarda ve ülkemizde fast food alışkanlığı sonucu bağırsaklardaki olumsuz durum yaşam kalitesini düşürmüştür.
    Kandida ağız, kulak, burun, boğaz, mide, bağırsak, ve vajina gibi bir çok organı etkileyebilir. Kabızlık, ishal, karın ağrısı, kolit, ağız kokusu, makat kaşıntısı, cinsel güçsüzlük, unutkanlık, depresyon, prostat iltihabı, aft, mide ekşimesi, boğaz ağrısı, gıcık öksürüğü, uyuşukluk, gece kandida enfeksiyonuna bağlı olabilir.
    Bağırsaklarımızda Kandida’nın arttığını basit bir testle anlayabiliriz. Bir bardak içme suyuna aç karnına tükürün ve 15 dakika izleyin. Eğer tükürük dibe çöküyorsa, saçak gibi aşağıya iniyorsa kar yağmış gibi oluyorsa veya suya rakı konmuş gibi bulanıyorsa kandida bağırsak floranızı bozmuş demektir.
    Kefir en önemli probiyotik yani dost bakterilerin kaynağıdır. En az 2 su bardağı tüketilmelidir. Evde de mayalanabilir. Ev yoğurdu faydalıdır fakat koloni yapmaz yani probiyotiklerin çoğalmasına yardım etmez. Boza, meyan kökü, şalgam ve geleneksel yöntemlerle yapılan turşular da progbiyotiktir.
    Sebzeler en önemli probiyotiklerdendir yani dost bakterileri beslerler. Sarımsak, soğan gibi sebzeler de bağırsaktaki kandidaları temizler. Kandida enfeksiyonuna karşı yukarıdaki gıdaları fazla tüketmek gerekir. Et, yumurta, kuruyemiş ve meyve gerektiği kadar yenmelidir. Tam tahıl ve bakliyat az tüketilmeli, şekerli, beyaz unlu, katkılı yiyecek ve içeceklerden mutla uzak durulmadır.
    Doğal takviye olarak, kefir içemeyenler probiyotik kapsül alabilirler. Omega-3 herkesin alması gereken besleyicidir. Bağırsakta çözülen sarımsak kapsülleri ve çörekotu yağı kandida enfeksiyonunda etkilidir.

MANTAR & PARAZİT TEMİZLEYEN

      MİNERALLERDEN ZENGİN PROBİYOTİKLER

  • Turşu

  • Elma Sirkesi

  • Nohut

  • Kaya Tuzu

  • Sarımsak

  • Lahana %80

  • Havuç %10

  • Pancar %10

Erişkinler her cumartesi ve Pazar günleri sabah 100 adet taze kabak çekirdeğinin uç kısmını (veya tamamını) aç karnına yiyecek. Bebek ve çocuklar her sabah 40-100 adet taze kabak çekirdeğinin uç kısmını yiyecek.
               

Sarımsaklı sos:
                Büyükler için 5 diş, çocuklar için 3 diş sarımsak hesabıyla örneğin anne, baba ve çocuk için 5+5+3=13 diş sarımsağı doğrayın, fesleğen, kaya tuzu, domates (veya domates salçası), zeytinyağı ile sos hazırlayın.
                Cumartesi günleri fiyonk makarna + sos kaşıkla yedirin.
                Pazar günleri pizza hazırlayın. İnce hamur açın üzerine aynı şekilde hazırladığınız sosu koyun, fırında pişirin çıkartıp dil peyniri ilave edin tekrar 2-3 dakika fırında tutun.
                Hafta sonu köftesi:
                Kıyma, köfte baharı, köri, zerdeçal, sarımsak, soğan ve maydanoz ile sucuklu köfte hazırlayın.
                Yukarıdaki tariflerle bağırsak florasını düzeltebilirsiniz ve aynı zamanda parazitlere de engel olursunuz.
                Şekerli tatlı hamurlu katkılı gıdalar yenilmeyecek.
               
Askorbik asit= Saf C vitamini kullanımı:
    Erişkin için normal günlük doz günde 4 kere birer silme çay kaşığı bir bardak su içerisinde (veya ayran, kefir) alınır. Grip salgınlarında her saat ishal oluncaya kadar birer silme çay kaşığı, bir bardak su içerisinde alınır. İshal olunca günde 4 kere ile devam edilir.

Grip Kokteyli (Bitki Karışımı)
1 tatlı kaşığı toz zerdaçal
1 çağ kaşığı toz zencefil
1 çay kaşığı taze öğütülmüş keten tohumu
1 çay kaşığı öğütülmüş siyah üzüm çekirdeği
2-3 diş ezilmiş sarımsak
1 su bardağı kefir içerisinde karıştırılarak içilir.
Büyüklere 2-3 kere, çocuklara 1 kere


D vitamini vitamin D3 1000IU normal doz: Solgar /Nature’s Bounty Büyüklere günde 5 kapsül – Çocuklar 1 kapsül (12,5 kg) 2 kapsül (25kg) gibi

RESVİS XR
Büyüklere 2 kaşık                           
Çocuklar 1 kaşık

ZERDAÇAL
Büyükler sabah 2, akşam 2 tatlı kaşığı yoğurt içerisinde
Çocuklar (20 kglık) yoğurt içerisinde sabah 1 tatlı kaşığı, akşam 1 tatlı kaşığı

Örnek Haftalık Beslenme Programı

 

        

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sıvı yağ hakkı: Günde 2 tatlı kaşığı sıvı yağ (5mlx2) (yemeklerde veya salatalarda)
Her gün 10-12 bardak su içilmeli
·         Ekmekler tam buğday unu, çavdar ve yulaf ekmeği olabilir.
·         3 yemek kaşığı kurubaklagil = 1 ince dilim ekmek
·         1 kepçe çorba = 1 ince dilim ekmek yerine geçebilir
·         1 köfte kadar et (30g) = 1 dilim beyaz peynir (30g)=1 adet haşlama yumurta
 
Yarış Günü Beslenme  Programı  

            

bottom of page